Drept Penal

Cabinet de Avocatură Tiberiu Emil Radu

DREPT PENAL

Art. 23 alin. (9) din Constitutia Romaniei prevede ca “nicio pedeapsa nu poate fi stabilita sau aplicata decat in conditiile si in temeiul legii”, prevedere adusa la nivel de principiu prin formulele latine nullum crimen sine lege, nulla poena sine lege.
Declaratia universala a drepturilor omului adoptata de Organizatia Natiunilor Unite arata la art. 11 alin. (2) ca “nimeni nu va fi condamnat pentriu actiuni sau omisiuni care nu constituiau in momentul cand au fost comise un act cu character penal conform dreptului international sau national”.

Principiul legalitatii normelor penale si procesual penale impune respectarea legii fundamentale si a celorlalte acte normative existente in societate, de catre toate organele de stat, de toate persoanele juridice de drept public sau privat si de toti cetatenii.

Institutii fundamentale ale dreptului penal, infractiunea, raspunderea penala si sanctiunea penala, sunt reglementate potrivit unor reguli general valabile materializate in principii ale dreptului penal ce inglobeaza totalitatea masurilor de elaborare si realizare a normelor penale. Intreaga legislatie penala are ca fundament principiul legalitatii incriminarii si a sanctiunilor de drept penal.
In dreptul penal roman, acest principiu fundamental este definit in art. 1 din Codul penal denumit “Legalitatea incriminarii”, respectiv art. 2 cu denumirea marginala “Legalitatea sanctiunilor de drept penal”. Astfel, potrivit Art. 1 alin. (1) “Legea penala prevede faptele care constituie infractiuni" iar potrivit alin. (2) "Nicio persoana nu poate fi sanctionata penal pentru o fapta care nu era prevazuta de legea penala la data cand a fost savarsita”;

Art. 2 alin. (1) arata ca “Legea penala prevede pedepsele aplicabile si masurile educative ce se pot lua fata de persoanele care au savarsit infractiuni, precum si masurile de siguranta ce se pot lua fata de persoanele care au comisfapte prevazute de legea penala.”

Alin. (2) stabileste ca “Nu se poate aplica o pedeapsa ori nu se paote lua o masura educative sau o masura de siguranta daca aceasta nu era prevazuta de legea penala la data cand a fost savarsita” iar potrivit alin. (3) “Nicio pedeapsa nu poate fi stabilita si aplicata in afara limitelor generale ale acesteia”
In respectarea acestor deziderate, Cabinetul nostru de avocat se doreste a fi un garant al respectarii drepturilor fundamentale, oferind clientilor sai o pozitie calificata atat in stadiul de cercetare efectuata de organe specifice insitutiei politiei si parchetului cat si in fata instantelor judecatoresti de orice grad.

Ia legătura cu noi

Consultanță juridică Constanța :

Drept Comercial - Drept Penal - Drept civil
Oferim servicii de consultanta,opinii legale in orice domeniu si mediere persoanelor juridice si persoanelor fizice, asistarea si reprezentare in fata instantelor judiciare precum si a tuturor institutiilor de stat si particulare in vederea apararii intereselor clientilor nostri.
CERE CONSULTANȚĂ JURIDICĂ

CABINET DE AVOCATURA TIBERIU EMIL RADU

Cabinet avocatura Constanta, Romania
CONTACT
Str. Stefan cel Mare, nr. 33, et. 2. Constanta, Romania
+4 0724 190 270
+ 4 0241 663 777
graduation-hat linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram